sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Waterloo Bridge

Leffaherkuttelut jatkuu.. satuin onnekkaasti kanavasurffailemaan YLE Teemalle, kun Sumujen silta niminen klassikkoleffa alkoi. Onneksi todellakin. Mikä olisikaan parasta sunnuntailua kuin katsoa mustavalkoinen imellyselokuva? No ei mikään. Ihme etten ole aiemmin tätä nähnyt sillä r-a-k-a-s-t-a-n mustavalkoisia elokuvia, niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin.

Ah, olen vieläkin ihan fiiliksissä. Romskua ja dramatiikkaa. Voi onni.

"Sumujen silta on Mervyn LeRoyn vuonna 1940 ohjaama hieno klassikko, jonka pääosia esittävät Robert Taylor ja Vivien Leigh. Ensimmäisen maailmansodan aikaan sijoittuva elokuva perustuu Robert Sherwoodin näytelmään, jota tosin on Hollywod-käsittelyssä siistitty aika reippaasti.

Sumujen silta on kertomus viattomasta ballerinasta, joka kohtaa sota-ajan Lontoossa komean upseerin ja rakastuu. Ennen pitkää mies kuitenkin lähetetään rintamalle. Sydänsurujen painostamana työtön, rahaton ja onneton nainen alkaa ajautua epätoivoisiin ratkaisuihin. Hän ei tiedä rakastettunsa kohtalosta.

Sumujen silta on rikkeettömästi ohjattu rakkaustarina, johon LeRoy taikoo herkkyyttä ja koskettavuutta. Suurin ansio elokuvan menestyksestä ja ikivihreästä arvosta kuuluu kuitenkin Vivien Leigh'n hienolle näyttelijäsuoritukselle."

Lähde: YLE Teema







Arvosteluasteikko:
* = huono
** = välttävä
***= tyydyttävä
****= hyvä
***** = erinomainen

Puvustus/visuaalinen ilme: *****
Täydellistä, kerrassaan täydellistä. Ajanhenki ja tyyli ovat juuri sitä mitä odottaa saattaakin. Miesten sotilasunivormut ja naisten hulmuavat helmat. Täydellistä.

Juoni: *****
Imelä, dramaattisen kohtalokas, romanttinen, surullinen. Täydellinen.

Kokonaisuus: *****

Alusta loppuun asti koukuttava. Tarina ja hahmot ovat kauniita ja draamallisia. Ihana, täydellinen kaikessa mustavalkoisuudessaan ja imelyydessään. Näyttelijät ovat loistavia, ajalleen uskollisia.


Päättelyä: mustavalkoinen elokuva kolahtaa meikäläiseen yhtä kovaa kuin kirves jysäyttää puun kahtia. Osuu ja uppoo. Ei ole pahaa sanottavaa. Klassikko. Parhautta. Ei vaan pysty antamaan kritiikkiä. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista