sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Pääsiäistä odotellessa

Pääsiäinen on ehdottomasti yksi lempijuhlistani. Heti joulun jälkeen. Kolmantena suosikkina tulee itsenäisyyspäivä. En perusta sen hirveämmin juhannuksesta, vapusta taikka uudesta vuodesta. Halloween olisi kiva, jos sitä juhlittaisiin yhtä antaumuksella kuin Amerikan mantereella. Juhannus, vappu ja uusi vuosi ovat vain "hyviä" syitä vetää pää täyteen ja elellä holtittomasti. No thanks. Niistä kaikista juhlista puuttuu jokin kunnon syy. Uusi vuosi on sinänsä kiva, että voi paukutella raketteja ja silloin on talvi. Sinänsä siis ihan jees, mutta muuten blaah. Onhan se kiva, että vuosi vaihtuu ja kaikki alkaa taas alusta, mutta siinäpä sen hyvät puolet sitten onkin. Ja sitten vappu. Silkkaa juopottelua. Kevät on tullut ja työläisten oikeuksia kannatetaan. Joopa. Niin ja sitten juhannus. On kesä ja kaikilla niin kivaa. Entäs jos inhoaa kesää niin kuin allekirjoittanut? Kesässä ei ole muuta kivaa kuin valon määrä. Onhan kesällä nättiä, mutta muuten.. ei kiitos. Juhannus on taas yksi syy nauttia alkoholia. Vai onko? Itseä inhottaa niin maan penteleesti, että suomalaisten tapa juhlistaa asioita tapahtuu aina viinapullon avulla. Onko siinä mitään itua? Itse olenkin pyrkinyt tekemään näistä inhokki turhake juhlista jotain aivan muuta. Onhan se kiva, että on näitä ylinmääräisiä vapaita ja niille voikin sitten kehitellä ihan omia juttuja. Onneksi ei ole pakko tehdä niin kuin miltei 80% suomalaisista tekee, eli vetää pää täyteen ja juhlia päättömästi. Oikeasti on äärimmäisen kummallista, miten nekin ihmiset, jotka eivät normaalisti juo alkoholia, saavat hirmuisen vimman kiskoa sitä natuseen juuri uutena vuotena, vappuna tai juhannuksena. Ihan kuin olisi joku määräys, että nyt kaikki viinaa juomaan. Outoa. Kulttimaista. Ja ei, en ole absolutisti, enkä vihaa alkoholia. Osaan nauttia alkoholista kohtuudella ja olen ollut myös umpitunnelissa useammin kuin kerran. Olen kuitenkin hoksannut sen, että kohtuus on mukavempaa ja hauskaa voi olla ilman överikännejä. Seuraavana päivänä voi tehdä muutakin kuin vain maata raatona sohvalla. Paljon kivempaa siis. Alkoholissa ei ole mitään vikaa, jos sitä osaa nauttia oikein. Eräs koulumme espanjalainen vaihtari sanoi, että on kumma miten paljon suomalaiset juo viinaa ja miten usein. Aina ollaan menossa juhlimaan. Niinpä. Kummaa kerrassaan. Vai onko?

Tämän bloggauksen piti kertoa pääsiäisestä, joten palataanpa aiheeseen. Pääsiäinen on siis toinen lempijuhlistani. Pääsiäisenä on valoisaa, viileää, suklaisaa. Silloin on myös pitkät vapaat. Maailma on puhkeamassa kukkaan ja kaikki ovat iloisia. Kesä on kohta ja silloin on vapaata koulusta (tosin tämä "vapaata koulusta"-osio on tänä vuonna hieman haikeamielinen, koska enhän minä syksyllä enää pääse palaamaan kouluun). Pääsiäisen värit ovat herkullisia: valkoista, keltaista, vihreää.. reippaita, iloisia värejä. Pastellisävytkin saavat armoa ja tuntuvat aika kivoilta. Ja pääsiäisruoat. Namskis. Lammaspataa a la Husbänd, oma tekoista pashaa, suklaata, täytettyjä munia, mämmiä vaniljakastikkeella. Voi herkku. Niin ja punaviiniä lampaan kanssa. Voi taivas. Pääsiäisenä ei ole hetkeäkään etteikö massu olisi pinkeänä herkuista.

Pääsiäiskoristelut aloitin aikaa sitten puun koristelulla. Ohran laitoin kasvamaan viikko sitten ja nopean kasvunsa vuoksi sitä on jo pitänyt kertaalleen niittää. Laitoin ohran kasvamaan munan puolikkaisiin. Munat päällystin Marimekon servietillä ja mielestäni niistä tuli oikein kivat. Valkoiset (kuinkas muutenkaan?) ja raikkaat. Toiseen suureen puolikkaaseen tulee suklaaherkkuja esille herkuttelun helpottamiseksi. Herkuttelun lisäksi pääsiäiseen kuuluu ehdottomasti ulkoilu sekä Harry Pottereiden katselu. Torstaina ostimme uusimman Potterin Blue-Rayn. Ja voi pojat, kun se on hyvä. Pääsiäisenä voisi harkita katsovansa koko sarjan alusta loppuun maratonina. Ei hullumpi ajatus. Vai mitä?



Iloista pääsiäisen odotusta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista