keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Leffa-arvostelua

Äh, en tykkää sanasta arvostelu, koska se on niin jyrkkä ja osoitteleva sana, mutta tässä tarkoituksessa se on oikeastaan ainut sana, jolla pystyn helposti ilmentämään sitä mitä haluan tuoda ilmi. Eli leffojen arvostelua omalla pisteytysjärjestelmällä. Arvata saattaa, että tärkeimpiä asioita juonen lisäksi on visuaalinen ilme ja erityisesti puvustus.

Puvustus on onnistunut silloin, kun se ei pistä katsojaa silmään, mutta myös silloin, kun se parantaa muuten kehnoa elokuvaa. Puvustuksen tarkoituksena on tukea elokuvan tarinaa visuaalisesti ja antaa roolille menneisyyden ja sielun. Vaatteet ilmentävät, niin elokuvissa kuin myös todellisuudessa, ihmisen identiteettiä ja vahvistavat omaa minäkuvaa. Näin ollen, leffapuvustuksenkin tulisi täydentää roolihahmoa ja antaa sille syvyyttä. Parhaimmillaan rooli pääsee enemmän oikeuksiinsa ja saa lisää potkua persuuksille puvustuksen ansiosta.

Elokuvapuvustukseen jonkin verran perehtyneenä on ollut hämmentävää katsoa elokuvia, kun tietää mitä kaikkea vaatteilla saadaan aikaiseksi. Esimerkiksi, katkennut käsi/jalka ilmennetään tyhjällä hihalla/lahkeella, parin yhteenkuuluvuutta/-kuulumattomuutta tehostetaan saman-/erisävyisillä asuilla, merkittävässä kohtauksessa merkittävällä henkilöllä on muista poikkeava asu, joko väreiltään tai malleiltaan... yms., yms... Pienillä kikoilla saadaan aikaiseksi suuria asioita. Hämmästyttävää. Alla olevissa kuvissa on esimerkkejä yksinkertaisista jipoista joilla ilmennetään tehokkaasti jotain poikkeavuutta, tehostetaan jutun jujua.

 
Forrest Gump, katkenneet jalat.



 
Schindlerin lista, joukkoon kuulumattomuus.










Twilight, erilainen.

Mutta niin, se oma leffa-arvostelu. Katson niin paljon leffoja (haluaisin kuitenkin katsoa vielä enemmän!), että on näppärää kehittää tällainen oma arvosteluasteikko. Sen avulla voin tehokkaasti kertoa mitä mieltä leffasta olin. Ja tämä kaikki on tietenkin amatöörin näkökulmasta ja ihan vain huvin vuoksi. Ei siis kannata ottaa liian vakavasti. :D

Ja nyt sitä asteikkoa:
* = huono
** = välttävä
***= tyydyttävä
****= hyvä
***** = erinomainen

Arvosteluun pääsee puvustus/lavastus/visuaalinen ilme, juoni ja kokonaisuus. Visuaalisesta ilmeestä tulee oma arvostelu samoin kuin juonesta. Kokonaisuus saa myös oman tähtösen. Näppärää?

Ja sitten eka arvostelu.


Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Puvustus/visuaalinen ilme: *****
Puvustus tukee elokuvan maailmaa ja antaa sille uskottavuutta. Visuaalinen ilmeeseen on panostettu. Yksityiskohdat toimivat! Vaikuttavan näköistä jälkeä!

Juoni: ***
Huumoria piisasi ja tarina kulki jouhevasti eteenpäin.

Kokonaisuus: ****
Kokonaisuutena leffa on katsomisen ja pepun puutumisen arvoinen. Leffa on melkoisen pitkä (2 h 19 min) ja siinä ajassa kerkeää peppu puutumaan. Tästä seikasta huolimatta, leffassa ei tullut sellainen olo, että loppuspa jo. Hyvä ja viihdyttävä kokonaisuus.


Niin ja lisäpojot Jhonny Deppistä: *****



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommenteista